ust_reklam
Alışveriş

Kolkata’nın En Eski Çin Mahallesi: Terreti Pazarı’nda Alışveriş

Kolkata’nın en eski Çin mahallesi veya bir diğer adıyla Terreti Pazarı, turistler için şehrin en önemli gezilecek yerlerinden biri olmasıyla ünlü. Hindistan’da bu tarzda tek Çin Mahallesi olan Terreti Pazarı, Kolkata’nın yerel Çinli göçmen topluluğunun sahip olduğu kültür mirasının önemli bir bölümünü koruyor. Kent, 19. yüzyılın başlarından bu yana kalabalık bir Çinli-Hint nüfusuna ev sahipliği yapıyor.

Anayola kadar yayılan pazarın girişinde patates, soğan, domates, havuç ve çeşitli taze yeşilliklerin bolca bulunduğu satan tezgahlarla karşılaşacaksınız.

Hindistan’ın Batı Bengali eyaletinde bulunan pazarda envayi çeşit meyve, sebze, deniz mahsulleri, et çeşitleri ve çok daha fazlasını bulacaksınız. Deniz ürünleri, Bengal mutfağında önemli bir rol oynuyor ve çeşitli balıklar hemen hemen her yemekte bulunuyor. Sabahın erken saatlerinde hareketliliğin başladığı Terreti Pazarı’na giderseniz eğer özellikle balık satıcılarının kılıç benzeri devasa bir bıçak kullanarak balık dilimlemelerini izleyebilirsiniz.

Çoğunlukla Çin’de ve Güneydoğu Asya’da yenen domuz eti, Hindistan’ın büyük kısmında (Nagaland gibi kuzeydoğu eyaletleri hariç) sık sık tüketilmez. Ancak birçok Çinlinin alışveriş yaptığı Terreti Pazarı’nda taze bir domuz kasabı da mevcut.

Yarı Çin yarı Hint mutfağına ait olan Lap Cheong, lezzetli bir tür sosis. Kolkata turunuza kurutulmuş taze Çin sosisleri ile başlayabilirsiniz. Hint mutfağının en iyi sokak atıştırmalıklarından olan Lap Cheong’dan tabak tabak yemek istemeniz yüksek ihtimal.

• Terreti’deki sokak lezetleri
Burada bulacağınız en popüler sokak yemekleri, genellikle sığır, domuz, tavuk, deniz ürünleri veya sebzelerle doldurulmuş “momos” ya da köftelerden oluşuyor. Bunlar ya buğulanmış ve çorba kıvamında servis ediliyor ya da kızarmış ve sosla birlikte sunuluyor. Lezzetli ve tam olarak Hint mutfağını yansıtan momos, Kolkata’nın en güzel sokak yemeklerinden biri. Bu tarihi bölgenin kalabalık sokaklarında bulacağınız diğer lezzetler arasında domuz eti, içi doldurulmuş çörekler, domuz eti ruloları ve Çin sosisleri bulunuyor. Son derece doyurucu bir kahvaltıya sahip olmak istiyorsanız sabah 06.30’da açılan Terreti Pazarı’na uğramalısınız.

• Terreti çevresindeki en ünlü Çin Tapınakları
Eski Çin mahallesinin daha sessiz yerlerinde konumlanan 6 tarihi Çin Tapınağı, şehrin Çinli-Hint topluluğu tarafından ibadet ve toplanma amaçlı kullanılıyor. Bunların arasında 1905 yılında inşa edilmiş ve savaş, merhamet ve sevginin tanrıçası Kwan Yin’e ithaf edilen Deniz Ip Kilisesi de var. Kentin en eski Çin tapınağı olan Nam Soon Kilisesi oldukça yakınlarda yer alıyor ve tarihi 1820 yılına dayanıyor. Geniş bir avlu ve karmaşık bir dekora sahip olan tapınak, Kolkata’da gezilecek yerler arasında epey popüler. Bölgedeki diğer tapınaklar, 19. yüzyılda inşa edilen Choonghee Dong Thien Haue Tapınağı ve Gee Hing Tapınağı’nın yanı sıra, Toong On Tapınağı ve 20. yüzyılın başlarında yaptırılan Deniz Voi Yune Leong Futh Tapınağı da mutlaka görülmeye değer.

• Terreti’deki taze ürünler
Terreti Pazarı, taze et, deniz ürünleri ve diğer ürünler bulmak için şehrin en iyi yerlerinden sayılıyor. Bunun için tek yapmanız gereken sabah güneş doğar doğmaz pazara gitmek.Bin bir çeşit çaydanmantarlara,mis kokulu taze çiçeklerden onlarca çeşit Hint baharatlarına kadar birçok ürün sunan Terreti Pazarı’nda alışverişe doyamayacaksınız.

• Terreti’de ziyaret edilecek mağazalar
Terreti Pazarı’nda bulacağınız tüm mağaza ve sokak tezgahlarını gezmeye kalksanız, günlerinizi Kolkata’da geçirmeniz gerekir. Bizler de bu yüzden pazarın en gözde mağazasını seçtik. Yerli halk tarafından en eski mağaza olarak düşünülen Hap Hing Co, esasında bir eczane gibi de düşünülebilir. Çin alternatif tıp sektörünü yakından gözlemleyebilir ve hayatınızda daha önce hiç görmediğiniz ilginç otlar görebilirsiniz. Şifalı bitkiler ve çayın onlarca çeşidine rastlayacağınız Hap Hing’de çok sayıda kurutulmuş meyve de var. Şifalı bitkilerle ilgili eğin bilgilere sahip Stella Chen tarafından işletilen mağaza, sabah saat 6 gibi açılıyor ve akşam saat 22.00’da kapanıyor.

Yorum Yap

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN YENİ YAZILAR

Yukarı