ust_reklam
İPUÇLARI

Balkanlar Turuna Çıkmadan Önce Bilmeniz Gereken 7 Şey

Balkanlar‘ı hayal ederken, tarihi Roma sarayları, palmiye ağaçları, heybetli dağlar ve muhteşem kumsallar muhtemelen aklınıza ilk gelen şeyler değildir; hâlbuki öyle olmalı! Slovenya, Hırvatistan ve Bosna’da Avrupa’nın en tarihi yerlerini keşfedebilirsiniz. Hırvatistan’ın egzotik adalarında ve muhteşem Akdeniz sahillerinde güneşi batırabilir ve Balkan ülkelerinin şirin köylerinde konaklayabilirsiniz. Paris, Londra ve İtalya’daki uçuk fiyatları unutun. Konaklama, yeme içme, gezme, ulaşım, kısacası her şeyin sudan ucuz olduğu Balkanlar turunuzda çok sayıda ülkeyi gezmeniz mümkün.

1- Balkanlar’da Konaklama
Az bir bütçeyle seyahat edenler için Balkan ülkelerinde konaklamanın büyük bir sorun olmayacağına eminiz. Her bütçeye göre konaklama alternatifi olan Balkan ülkelerinde çok lüks oteller ya da pansiyonlar görebilirsiniz. Balkanlar’daki otellerin çoğu harika tesisler içinde yer aldığı için birbirinden eğlenceli aktivitelere katılabilir, tesisteki bar, restoran, yüzme havuzu, disko vb. alanlarda keyifli vakit geçirebilirsiniz. Aynı kalitede ve lükslükte olan diğer Avrupa otellerine göre çok daha ucuz. İyi sayılabilecek bir otelde geceliği yaklaşık 10 dolara kalabilirsiniz. Mesela Hırvatistan’ın en pahalı şehri olarak bilinen Dubrovnik’teki küçük bir otelde gecelik konaklama ücreti en fazla 120 dolar. Fiyatlar yaz aylarında inanılmaz bir şekilde artıyor. Bu nedenle Balkanlar turuna ya sonbaharda ya da ilkbahar aylarında çıkmanız faydanıza olur.

Meryem Katedrali, Dubrovnik

2- Balkanlar’da Ulaşım
Balkanlar öyle bir yer ki, hiç araba kiralamanıza gerek kalmayacak. Balkan ülkeleri arasında ulaşım inanılmaz kolay ve Balkanlar’ın genelinde ulaşım ağı oldukça gelişmiş. Hırvatistan’dan diğer Balkan ülkelerine deniz yoluyla ulaşabilir ya daBosna Hersek’ten otobüse binerek birçok Balkan ülkesine direkt olarak gidebilirsiniz. Balkanlar’da otobüsle seyahat bir hayli popüler. Ayrıca Split’ten Zagreb ve Saraybosna’ya ulaştıran tren de kalkıyor.

3- Balkanlar’da Yemek Mekanları
Bled, Ljubljana, Saraybosna, Dubrovnik, Üsküpve Zagreb’de birçok kafe ve bar bulacaksınız. Birçok rehber kitabında görebileceğiniz kafe-restoran önerilerinin yanı sıra o ülkeyi yeni ziyaret etmiş olan gezginlerin yazılarını da okuyabilirsiniz. Çünkü Balkanlar yeme içme kültürü oldukça farklı bir bölge. Hangi restorana giderseniz gidin, menüleri, mekan adlarını, tattığınız ve en çok beğendiğiniz lezzetleri vs. not edin. Böylelikle bir sonraki ziyaretinizde nerede ne yemeliyim konusunda zorluk çekmezsiniz.

Eski Köprü, Mostar.

4- Balkanlar’da Rehberli Turlar
Balkanlar’da rehberli turlar kısa sürede çok sayıda Balkan ülkesini gezmek isteyenler için ideal. Öyle ki vizesiz Balkanlar turuyla Balkan ülkelerinin en turistik şehirlerini gezebilir, ulaşım ve konaklama konusunda da hiçbir işlemle uğraşmazsınız. Elbette bir diğer avantajı da rehberli turlarla ülkelerin tarihi hakkında bilgi almak, bir yeri gezerken orayla ilgili efsaneleri dinlemek vb.

Grappa Şişeleri, Dubrovnik.

5- Balkanlar’da Hediyelik Eşya
Balkanlar turunuzdan sevdiklerinize hediyelik eşya almak aslında hiç de zor olmayacak çünkü her ülkenin kendine has bir kültürü olduğunu göz önünde bulundurursak, her ülkeden farklı ve ilginç eşyalar bulabilirsiniz. Mesela Yunanistan’ın başkenti Atina’dan geleneksel Yunan işlemeleri, zeytinyağı ve zeytin, Uzo, Sırbistan’ın başkenti Belgrad’dan el sanatlarıyla ilgili ürünler, Budva’dan ise tekstil eşyaları satın alabilirsiniz.

Kosova Müzesi, Priştine.

6- Dünyaca Ünlü Mostar Köprüsü
Orijinal adıyla Stari Most, 16. yüzyıldan kalma, Osmanlı mimari tarzını yansıtan olağanüstü bir köprü. Neretva Nehri boyunca 28 metre uzanan Mostar Köprüsü şehrin iki yakasını birbirine bağlar. Köprü oldukça dik ve yüzeyiyse kaygan. Bu nedenle parmak arası terlik yerine ayakkabı giymenizi öneriyoruz. Yaptığım gibi saçma görünmekten kaçınmak için spor ayakkabıları giyin. Gün boyunca köprü üzerinde ziyaretçilerden para toplayan erkekler var. Yeterli parayı topladıklarında köprüden atladıklarına şahit olacaksınız. Sakın ola siz köprüden atlamaya kalkışmayın. Yapamasanız da üzülmeyin, bunu yapabilecek onlarca cesur (deli) insan var ve sadece 20 avro topladıktan sonra Mostar Köprüsü’nden atlıyorlar. Köprüden atlayamayacak olsanız da Neretva Nehri’nde dalış yapabilirsiniz.

7- Balkan Çarşıları
Tek verebileceğimiz tavsiye: Pazarlık yapmayı unutmayın! İlk söyledikleri fiyata asla razı olmayın. Dünyanın herhangi bir yerinde olduğu gibi, yabancı olduğunuzu bildikleri için çok yüksek fiyatlardan başlatıyorlar. Gerçekten o ürünü satmak istiyorsa ilk söylediği fiyattan çok daha aşağısını kabul edecektir.

Yorum Yap

Yorum Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

EN YENİ YAZILAR

Yukarı